Рецепта за България ‘2015

Това е сборна тема на сайта Еврочикаго. Публикувана е преди 5 години и някои лица, парии и мнения не са актуални към 2020 година, но главната идея не е променена. И тя е, че има демократични средства за спасение на България, независимо от съпротивата на статуквото – наше и чуждо. Четете и се абстрахирайте от несъщественото. Обещаваме, че ще представим нов и осъвремен модел в най-скоро време. Надяваме се и на Вашите идеи и предложения.

bg_flag

По-надолу насочваме вниманието си, а надяваме се – и Вашето, към България, и по-точно към нейната вътрешна политика. По-долу ще съберем линкове към нашите последни публикации по тази тема, касаеща по един или друг начин всички ни – независимо дали се интересуваме от нея или не – тя не ни оставя.

.

Ще започнем с думите на един съвременен български писател: “Нашата земя българска, ние не сме я наследили от дедите ни, а сме я взели назаем от децата ни. И всичко – и пръстта, и въздуха и водата е тяхно, на нашите деца. Ето защо им дължим едно по-добро бъдеще!

И ще продължим с призива на новосъздадената ИнициативаЗа прозрачност, сътрудничество и доверие“*, която излезе с обръщение: “България не може да понесе повече трагедии и повече политици като управляващите ни последните няколко десетилетия!”

Революционността на идеята е в това, че не разединява, а събира хората. Вслушва се в техния глас и гарантира място в парламента на всеки добър човек, пожелал промяна – независимо дали е млад или стар, мъж или жена, от град или е от село, богат ли е или е беден, бил ли е член на партия или е бил безпартиен. Всекиму се дава равен шанс за изява и за въплъщаване на мечтата за едно достойно съществуване – мечтата на Левски за чиста и свята република.

Ако сте човек, който обича България, ако вярвате в себе си и своя народ, ако сте сред обявените от статистиките 60% недоволни от днешните партии, то тогава четете по-надолу (заглавията са връзки/линкове):

– Възможно ли е ново Априлско въстание? 

Харесайте Фейсбук страницата на Инициативата 

Запишете се в затворената група на симпатизантите във ФБ (Нарича се “Рецепти за България” и в нея може да обмените свои идеи за просперитета на родината ни)

Дарете SMS и станете член на Инициативата (Ще бъдете приети и в секретната група на членовете на инициативата. Тя е наречена “Действия за България“. Нейна цел е да се съберат на едно място всички действени българи – правещи или готови да направят поне нещичко за България) 

Предложете достоен депутат! (Линкът  ще е в сила след 20 май 2015 г. Целта е да се издирят поне 600 достойни и подходящи бъдещи депутати, които да бъдат избирани чрез жребий – вж. видео).

– Да открием днешните герои – героите на нашето време!
Инициативата ИПСД си поставя за задача да открие днешните герои – героите на нашето време, чийто подвиг често остава даже незабелязан. Дайте своите предложения! Дайте и свои предложения за авторитетите на България – тези най-добри и авторитетни специалисти в своите области, лидерите, на които може да се вярва, дори и без да ги показват всеки ден по телевизора.

Станете спонсор  (инициативата няма да се обръща към отделни генерални спонсори, докато не получи обществената подкрепа на няколко десетки хиляди граждани и има добър обществен контрол за изразходваните средства).

Вж. също: Методология и какво трябва да се знае за инициативата ИПСД

.

Четете още материали по темата

.

(линковете са подредени по реда на публикуването – първите са горе, а най-новите са последни и отдолу)

Вместо предговор, към сборната тема „Рецепти за България“
Кратко встъпление по темата и обяснение от Еврочикаго.

Случаен или политически избор?
На 1-ви април въпросът ни е сериозен: Доволни ли сте от днешните политици? Прочетете текста, звучащ като първоаприлска шега, но само на първи поглед. Случайността ни дава по-голям шанс от решенията на депутатите ни.

България (не е) for sale
Държава, крепяща се не на обществен морал и на производство, а на корупция и многомилиардни заеми. Държава ли е?

Рецепта срещу политическото статукво (обръщение) 
Инициативата „За прозрачност, сътрудничество и доверие“ излезе с обръщение: България не може да понесе повече трагедии и политици като тези от последните 70 години!

Изборът чрез жребий – устойчива съпротива срещу олигархията
Вижте видео от Етиен Шуар, който в него казва: „Когато човек проучи въпроса, си дава сметка с изненада, че изборите не са най-доброто средство, което ни представят, и че те даже могат да бъдат едно идеално средство за манипулация. Установяването на изборите преди двеста години е наложено… от самите избраници”
Т.е. тези, които са създали изборите, като начин на излъчване на политици са знаели, че това не е демокрацията съществувала в древността. Като хора добре образовани и елинисти са знаели какво означава тя. И именно защото са били елитът, са искали властта да е в тях.
Днес думата демокрация е превзета. И ако поискаш да се върне реалното значение на думата те обявяват теб за недостоен антидемократ. Единственото безкръвно оръжие за устойчива съпротива срещу олигархията остава изборът чрез жребий.

България – държава пред разпадане (доказателства)
Какво я очаква една държава пред разпад? Най-вероятният изход е някой от следните три – външно анексиране или вътрешна революция, или авторитарно-тоталитарен режим.
Възможен е и четвърти вариант, чрез пълна (при това безкръвна, макар и нелесна) смяна на системата, но за него трябва населението да се прероди в Народ. Необходимо е да се огледаме и да потърсим сред хората, сред нас, сред приятелите си такива, които не са мислили само за себе си, не са се оцапали с политически далавери и въпреки това са постигнали нещо в живота си.
Както в Еврочикаго сме казвали и преди – спасението ще настъпи само ако превърнем участието в политиката в служене, в гражданско задължение с носене на строга лична отговорност.

Защо подкрепям инициативата ИПСД
Кратък списък защо подкрепям инициативата „За прозрачност, сътрудничество и доверие“. Но дори и толкова кратък, дори само това да са причините, си заслужава усилието да се опита. За последните 25 години се видя, че утъпканите пътища са преградени, минирани и по тях чакат засади. Ще се върнем на тях след като ги разчистим от статуквото посредством нетрадиционните днес, но изпитани през вековете принципи.

………

Вместо заключение. Ние, българите, често обичаме да недоволстваме срещу всякакви избори, но никога досега не сме оспорили резултатите от тиражите на лотарията. Щом милиони българи играят тото при минимален шанс да спечелят, а надеждата ги крепи да опитат отново и отново, защо да не събудим друга, по-чиста надежда, у хората? Надеждата, че те или техни приятели, на които доверяват, ще имат възможност да попаднат в Парламента, въпреки статуквото, и да докажат силата на мисълта и мечтите си.

Защо да не опитат, особено ако този опит не им струва нищо? И което е най-важното: шансът им не зависи от външни фактори. А при по-висока активност (и при предстоящото евентуално задължително гласуване) вероятността за победа се увеличава.


 • Инициативата „За прозрачност, сътрудничество и доверие“ (ИПСД) си е поставила няколко основни задачи, но първата сред тях е да разбие със законни средства монопола на клептокрацията и политическото статукво в Народното събрание – там, където се приемат законите и се решава бъдещето на България. Имейл за връзка ще намерите в публикацията тук (линк). Вижте как да станете член (тук).
 • Внимание! Още веднъж повтаряме – горният текст е публикуван преди 5 години и някои лица, парии и мнения не са актуални към 2020 година, но главната идея не е променена. И тя е, че има демократични средства за спасение на България, независимо от съпротивата на статуквото – наше и чуждо. Четете и се абстрахирайте от несъщественото. Обещаваме, че ще представим нов и осъвремен модел в най-скоро време. Надяваме се и на Вашите идеи и предложения.

2 thoughts on “Рецепта за България ‘2015

 1. Имам сериозни “задръжки” относно “избора чрез жребий”. Все някога ще се “падне” (защото знаем че “жребият” е програмируем…) някой неподходящ, който ще предизвика сгромолясване на системата. Според мен трябва да имаме критерии за избор: трябва да е човек със семейство (тоест, да е доказал че може да носи отговорност за децата и родителите си, за да му поверим отговорността за обществените дела), плащащ данъци само в България, и без съсобственост с някой, който плаща данъци не само в България (за да осигурим защита срещу външна намеса в решенията му).

 2. Благодаря за коментара! Не разбрах какво означава програмируем жребий, но иначе с останалото сме се съобразили и заради това в линка горе: “Изберете достоен кандидат” сме отбелязали следното – цитирам:
  Ето краткият списък с условия на Инициативата* “За прозрачност, сътрудничество и доверие”, за това кой може да влезе в категорията „кандидат-депутат“:

  1. БЪДЕЩИЯТ ДЕПУТАТ трябва да е предложен (а не самопредложил се) от поне двама човека**, които да са негови познати, съседи, приятели, но не и роднини по права или съребрена линия, готови да гарантират с писмо за него. При това да са готови и да го подкрепят до края на кампанията. Предложенията изпращайте на имейл: bgpsd003@gmail.com или изписан с главни букви BGPSD003@GMAIL.COM

  2. Кандидатът трябва да ни изпрати свое CV (автобиография), което ще бъде публикувано преди жребия. (Очакваме писмата на същия гореуказан имейл.)

  3. Заедно с автобиографията, кандидатът е необходимо да приложи мотивационно писмо, в което да напише:

  а) Че е съгласен да се кандидатира за депутат. (Задача на предлагащите е да го убедят, защото в България има много достойни мъже и жени, които не биха искали да имат нищо общо с политиката. Това тяхно решение е разбираемо, но кой тогава ще ни оправи – тези, които само искат да ни оправят?)

  б) В писмото си да декларира, че има завършено средно образование с успех поне 4,00 (имаме депутати с по два мандата с успех под 3.50 – линк).

  в) Да посочи един или два примера за извършена от него реална общественополезна дейност (т.е. да докаже, че поне веднъж е работил като доброволец, без заплащане, защото имаме много политици досега, учили в най-добри училища и в световноизвестни фирми, и постигнали добри индивидуални успехи, но най-вече, когато става дума за пари, а не на ползу роду). Да представи и копие от данъчната си декларация за изтеклата година.

  г) Да посочи в писмото си един или два примера, в които е поемал отговорност за някого, извън кръга на близките си, за които така или иначе се налага да поема отговорност. (Защото нашите настоящи политици не са готови да носят отговорност за други хора и дори за собствените си грешки – гледат само себе си и все друг им е виновен.)

  д) Да гарантира, че е психически здрав (достатъчно да е годен за заемане на поста, да е в нормите, не е нужно да има психика на космонавт, защото от НС познаваме много депутати, които се правят на луди или действително са такива).

  е) Да гарантира, че не е под долната граница на средната интелигентност IQ>95 (нека припомним, че имаме българи с изключително висока интелигентност, например Даниела Симидчиева е с IQ = 192, и не върви да бъдат управлявани от хора с мозъчна недостатъчност).

  ж) Да покаже удостоверение, че не е бил служител на ДС, както и удостоверение, че не е бил лишаван от свобода. (Що се отнася до последното, поради състоянието на българската съдебна система, е възможно да има и изключения – понеже в България се случва твърде често някои от най-големите крадци да се измъкнат “сухи от водата”, а други са осъдени невинни.)

  3) Последното условие е да подпише декларация, че ще спазва не само писаните, но и неписаните (моралните) закони в Р.България, и ще изпълнява решенията на Общото събрание на бъдещото Движение.

  Както виждате – списъкът с изисквания е кратък. Инициативата търси най-достойните, но нарочно не е поставила високо летвата на подбор. Защо ни трябва висока летва, която да подплаши кандидатите, след като, който и да се запише, отговарящ на тези несложни изисквания, ще бъде по-добър от нашите депутати, обвързани в зависимости , и взимащи недобри за страната решения.”

Вашият коментар